Mănăstirea cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” de la Râşca Transilvană, Protopopiatul Huedin, l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţia Sa Andrei Andreicuţ care a oficiat marţi seara, începând de la ora 17.00, Pavecerniţa Mare şi Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

La slujbă au mai participat: părintele exarh arhim. Dumitru Cobzaru, părintele consilier arhid. Claudiu Grama, părintele protopop Ciprian Taloş şi părintele stareţ protos. Casian Ioana.

Părintele Mitropolit a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre rosturile postului: „Unul dintre rosturile Postului acestuia este de a-L face milostiv pe Hristos Dumnezeu spre noi păcătoşii. Purtăm în spate povara păcatelor şi a răutăţilor şi încercăm în Postul Mare să ne debarasăm de ele cu ajutorul mijloacelor pe care Dumnezeu ni le-a pus la îndemână: rugăciune, post, nevoinţă, spovedanie bună şi sinceră, citit în Sfintele Scripturi, participarea deasă la sfintele slujbe. Unul dintre motivele pentru care postim este acesta: să-l facem milostiv pe Hristos faţă de noi. Părinţii s-au gândit de fapt la mai multe motive pentru care postim. Unul dintre motivele pentru care postim, pe care-l percepe tot omul, chiar şi cel care nu este foarte obişnuit cu slujbele Bisericii şi cu rânduiala creştină, este acela că prin post încercăm să temperăm pornirile păcătoase ale trupului nostru. Un alt motiv principal pentru care postim este acela că postul oferă un climat prielnic rugăciunii. Un alt motiv este acela că postul întăreşte voinţa noastră slabă, foarte slabă. Postul mai este un mijloc de a ne mărturisi apartenenţa noastră la o anumită spiritualitate, la Biserica Ortodoxă. Postul nu-i numai de bucate, ci de toată răutatea. Oamenii pătimaşi să se abţină în post de la băutură, de la fumat, de la droguri şi de la multe altele”.

Mănăstirea Râşca Transilvană este unul dintre cele mai noi aşezăminte monahale din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului despre care părintele stareţ, protosinghel Casian Ioana ne-a declarat: „Mănăstirea Râşca Transilvană este nou înfiinţată în zona Munţilor Apuseni, la cota de 1200 m, la o distanţă de 25 de km de Huedin. Este o zonă foarte frumoasă de munte. Avem o viaţă de obşte la mănăstire, formată din opt vieţuitori. Încercăm să înnoim starea noastră de viaţă duhovnicească şi să ducem mai departe tradiţia şi valorile spirituale ale Bisericii noastre creştine Ortodoxe”.

sursa:http://www.radiorenasterea.ro

 

Reclame