Fundaţia Cultural  Filantropică „Protopop Aurel Munteanu” din Huedin a organizat sâmbătă, 23 februarie a.c, o acţiune filantropică de excepţie. Acţiunea  a constat în oficierea Sfintei Taine a Botezului la un grup de 5 copii romi din localitatea Cetatea Veche Bolic, un mic cartier al oraşului Huedin. Copii provin din familia lui Rostaş Iosif, zis Gălătan, şi sunt nepoţii acestuia, fiii lui Rostaş Bobi şi Rostaş Alin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Botezul a avut loc în  Paraclisul Protopopiatului Ortrodox  şi a fost oficiat de Preasfinţitul Vasile Someşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, asistat de P. C. Pr. Ciprian Taloş, protopop de Huedin, P. C. Pr. Puşcaş Dorel, preşedintele fundaţiei şi P. C. Teodor Sava, paroh la Cetatea Veche Bolic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iniţiativa concretă a acestei acţiuni a avut-o doamna Zirbo Maria, administrator la sus-numita fundaţie, care s-a îngrijit, nu cu puţine eforturi, ca fiecare copil să fie asistat de un naş binevoitor,  suflet de adevărat creştin, care să primească a fi părinte spiritual adevărat pentru finul sşu, dispus a-şi deschide punga, nu numai pentru momentul sfânt al Botezului, ci şi în viitor, nu mânat de un orgoliu egoist, ci de un sentiment altruist de bun creştin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La propunerea Pr. Dorel Puşcaş, preşedintele Fundaţiei, copiii botezaţi au primit la botez, pe lângă numele dorit de părinţi, nume înscris în certificatul de naştere, şi numele dat  de naşul care l-a primit la botez, obicei vechi în tradiţia Bisericii Ortodoxe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Au primit Sfânta Taină:

Roşca Sangina, de 3 ani, asistată în calitate de naşi de fam. Todea Valentin şi Mariana. A primit numele de botez-Mariana

Roşca Narcisa, 2 ani, asistată de d-na Lung Melania şi fiul acesteia.

Rostaş Andrei, 8 săptămâni, botezat de d-şoarele Zirbo Adina Mădălina şi Zirbo Ana Maria. Noul botezat a primit  numele de Petru în amintirea bunicului decedat a celor două domnişoare naşe.

Rostaş Rodica, 6 luni, asistată de fam. Tripon Viorel şi Viorica. A primit la botez numele binefăcătoarei sale naşe-Viorica.

Rostaş Rafael, 4 ani, botezat în calitate de naş de d-l Demea Sabin Mugurel. A primit cu vădită bucurie numele de Sabin.

Ceremonia s-a încheiat printr-un scurt cuvânt al Preasfintitului Vasile care a apreciat acţiunea, relatând celor prezenţi că vine de la un moment asemănător privind integrarea socială a romilor care a avut loc la Pata Rât de lângă Cluj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P. C. Pr. Dorel Puşcaş a mulţumit Preasfinţitului Vasile pentru prezenţa Sa la acest eveniment creştin, naşilor pentru bunăvoinţa avută faţă de cei nou încreştinaţi, tuturor participanţilor la această sfântă acţiune. Cu referire la necesitatea unor astfel de actiuni, P. C. Pr. Dorel Puşcaş crede că faţă de etnia romă suntem toţi vinovaţi că nu ne-am implicat suficient să-i integrăm social.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A urmat obişnuita fotografie de grup, după care Fundaţia a invitat pe toţi participanţii la o Agapă frăţească sponsorizată în mare parte de naşi.

Reclame