Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a primit sâmbătă, 12 octombrie 2013, titlul de cetățean de onoare al localității Căpușu Mare. Distincția i-a fost înmânată de primarul comunei, Iancu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfășurate la biserica ortodoxă din satul Căpușu Mic. Ceremonia a avut loc la ora 11 și a debutat cu o slujbă de Te-Deum, la care au participat numeroși profesori, academicieni, oameni de cultură, precum și oficialități locale și județene.

Frumusețea oamenilor ce se pun în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui

A fost prezent la ceremonia de decernare a Academicianului Ionel Haiduc a titlului de cetățean de onoare al localității Căpușu Mare și ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei care a vorbit invitaților despre frumusețea oamenilor ce se pun în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui: „Psalmistul David a încercat să răspundă la întrebarea Ce este Omul? omul zidirea lui Dumnezeu, omul creat după chipul lui Dumnezeu și destinat să ajungă asemenea Lui. Zice Psalmistul David: L-ai micșorat pe el doar cu puțin față de îngeri, cu mărire și cu cinste l-ai încununat. Și tot el admirând omul zice în psalmul 138: „Tu ai zidit rărunchii mei Doamne și m-ai alcătuit în pântecele maicii mele, Te voi lăuda că sunt o făptură atât de minunată”. În perioada interbelică a trăit un om deosebit, Ernest Bernea. În cartea sa „Îndemn la simplitate” admira și el oamenii înțelepți, oamenii inteligenți, oamenii care fac mult pentru națiunea noastră. El zice așa cu privire la oamenii superiori: „Superioritatea înseamnă depășire, înseamnă a avea însușiri de conținut, ceva este superior când a trecut în cuprins altceva, este superior când are însușiri creatoare, când este deasupra înțelesurilor comune, când este moral, când este creator. Și omul acesta reprezintă mult pentru semenii săi, dar în același timp după cuvântul Scripturii rostit de Sfântul Pavel, omul mare, omul creator, omul important se bucură când poate da altora, pentru că zicea Sfântul Apostol Pavel ești mai fericit atunci când dai, decât atunci când primești. Referitor la dăruire citim tot în acest eseu scris de Ernest Bernea: „Adevărata bucurie vine din prisos de omenie, vine din bogăția interioară. Nu te bucuri cu adevărat decât prin dăruire, ești mare și puternic prin ceea ce poți dărui altora, nu prin ceea ce poți primi de la ei”. Am reprodus aceste cuvinte pentru că eu cred că i se potrivesc domnului profesor universitar Ionel Haiduc, președintele Academiei Române. Cred că poate fi mândră această localitate, din mijlocul căreia Dumnezeu a rânduit să răsară cel mai important om pe tărâm intelectual, cultural din această țară”.
După cuvântul rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a urmat prezentarea unei scurte biografie a Academicianului Ionel Haiduc, prezentare realizată de primarul comunei Căpușu Mare, Iancu Gheorghe. A urmat momentul decernării titlului de cetățean de onoare, în aplauzele tuturor invitaților. Acest moment a fost unul cu totul deosebit în opinia Academicianului Ionel Haiduc, care a spus că se simte bucuros și onorat în același timp pentru distincția oferită. La finalul discursului său Academicianul Ionel Haiduc a mulțumit mai întâi lui Dumnezeu pentru darurile oferite, părinților pentru educația dată și familie pentru sprijin și susținere în activitatea sa profesională.

Academicianul Ionel Haiduc, un om de valoare a acestei țări

Ionel Haiduc este chimist, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și academician român, ales pe 5 aprilie 2006 în funcția de președinte al Academiei Romane. A fost ales și ca membru de onoare al Academiei de științe a Moldovei.Toată viața sa științifică a desfășurat-o la Facultatea de Chimie a Universității din Cluj, începând din 1959 și până în prezent. Profesor la vârsta de 36 de ani, își completează formarea ca cercetător în SUA între 1966-1972, pe durata a 3 stagii post-doctorale, alături de Profesorii Henry Gilman și Bruce King. Între 1990-1993 a fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și vicepreședintele Consiliului National al Rectorilor. Cariera sa a primit recunoaștere atât națională, cât și internațională de-a lungul anilor. A primit premiul „Gheorghe Spacu” oferit de Academia Română în 1974 și a fost ales Membru Corespondent în 1990 și Membru plin în 1991. A fost președintele Filialei clujene a Academiei Romane (1995-2006) și vicepreședintele Academiei Romane (1998-2000). Multe alte premii naționale și internaționale marchează cariera profesorului Ionel Haiduc: Premiul „Pro Colaboratione”, Hungarian Academy of Sciences, Filiala Debrecen în 1999, Diploma de Onoare, Prezidiul Academiei de științe a Moldovei în 1999, Membru de onoare a Academiei de științe a Moldovei în 2002, Doctor honoris causa a Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași în 2002 și Universitatea Politehnică din Timișoara în 2004, Premiul Societății Române de Chimie în 2004, Premiul Nenitescu – Criegee acordat de Societatea Germană de Chimie în 2005, Membru de onoare al Academiei de Științe din Ungaria în 2007. A fost de asemenea decorat de Președintele României cu ordinul „Steaua României” în 2000 – în grad de Mare Ofițer și în 2006 – în grad de Mare Cruce. Tot în 2006 a primit „Ordinul de Onoare” din partea Președintelui Republicii Moldova. Valoarea profesorului Haiduc a fost recunoscută pe plan internațional prin alegerea ca membru în comitetul științific a 9 reviste din țară și străinătate, membru IUPAC, membru al International Council of Main Group Chemists și Alliance of the Universities for Democracy și prin faptul că a fost invitat ca profesor în SUA, Brazilia, Spania, Germania, Mexic și Singapore.

http://www.radiorenasterea.ro/pages/article.php?id_link=1197

Reclame