CUVÂNT CĂTRE CITITORI

La început de an, revista GLASUL îşi continuă activitatea cultural-spirituală, dar încearcă şi un nou început, făcând primii paşi spre un format nou.
Istoria revistelor româneşti tipărite la Huedin a început în anul 1911, când a apărut primul periodic bilunar sub titlul SFĂTUITORIUL (Foaia poporală a Despărţământului Hida-Huedin al Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român). Sediul acestei publicaţii se afla în localul Băncii „Vlădeasa” din Huedin şi a strâns în jurul ei mai mulţi iubitori ai literelor şi ştiinţelor. Demarată cu mare entuziasm, după 18 numere şi-a sistat activitatea datorită vitregiilor vremii.

O altă revistă, HUEDINUL (Cultural, economic şi social),ca organ de presă al „Astrei”, a văzut lumina tiparului în 30 de numere, în perioada

octombrie 1925 – august 1926. Director al acestei publicaţii a fost vrednicul de pomenire Protopopul martir Aurel Munteanu (1882 – † 1940), cel care s-a zbătut pentru răspândirea culturii şi literaturii române în zonă. Din martie 1926, tot sub directa îndrumare a Protopopului Aurel Munteanu a apărut revista GLASUL MOŢILOR din care s-au editat doar 10 numere (numerele 6-10 au fost prinse într-unul singur). Toate publicaţiile şi-au încetat activitatea din motive pecuniare. După 71 de ani, în anul 1997, prin eforturile protopopului de Huedin, Pr. Dorel Puşcaş, revista a reapărut sub acelaşi nume GLASUL MOŢILOR. Echipa redacţională considerând că această revistă de cultură şi spiritualitate creştină şi-a lărgit orizontul, pe de o parte la editarea ei contribuind cu articole nu doar colaboratori din zona moţilor, iar pe de altă parte fiind răspândită şi citită în toată ţara, începând cu anul 1998 i-a schimbat numele în GLASUL şi apare şi azi sub egida Protopopiatului Ortodox Român Huedin. Seria aceasta nouă a ajuns la al şaisprezecelea an de editare.

Având în vedere mijloacele moderne de comunicare, redacţia a hotărât ca începând cu anul acesta să extindă mesajul revistei prin postarea ei în format digital.

Nădăjduim că această formă de exprimare va fi una interactivă şi de folos pentru cititorii şi colaboratorii noştri. În funcţie de posibilităţi, intenţionăm să păstrăm şi formatul clasic, astfel încât revista să apară şi tipărită pe hârtie.

  Cu aleasă consideraţie, exprimăm mulţumirile Protopopiatului Ortodox Huedin către profesorii şi elevii de la Liceul Teoretic „O. Goga” şi Grupul Şcolar Huedin, pentru sprijinul literar oferit Revistei GLASUL. Acelaşi gând de respect şi mulţumire îl aducem ierarhilor, părinţilor profesori, preoţilor, profesorilor şi tuturor colaboratorilor, care în decursul anilor au sprijinit prin scrisul lor apariţia în oraşul de la poalele Vlădesei a revistei.
  Această nouă etapă în activitatea editorială a revistei noastre, pornită cu dorinţa de a fi în slujba spiritualităţii şi culturii româneşti, stă sub semnul binecuvântării arhiereşti oferită de către Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, căruia îi mulţumim şi pe această cale.

Pr. Dr. Ciprian Taloş, Protopop de Huedin

Prof. Horea-Dorin Matiş, Directorul Grupului Şcolar Huedin

Prof. Dr. Cristian-Claudiu Filip, Redactor – editare digitală

Reclame

1 gând despre „CUVÂNT CĂTRE CITITORI”

 1. Stela si Ivan Lungu a spus:

  Multumim frumos pentru trimiterea acestei reviste.
  In luna septembrie am avut deosebita placere si satisfactie de a ne intalni cu Pr.Dr. Ciprian Talos, care ne-a impresionat prin cultura si eruditatea domniei sale. Primind atunci un exemplar al revistei dvs., am parcurs-o deci evident ca acum avem o si mai mare placere, mai ales citind toata istoria ei.
  La cererea dvs. de colaborare, ne vom permite sa va trimitem cateva poezii ale unui foarte cunoscut si excelent poet israelian, nascut la Botosani si care a murit anul trecut si care a fost tradus in multe limbi si a primit si multe premii si in Romania si in Israel. Daca va vor place, le puteti publica si ne vom bucura ca am putu contribui la revista. Le vom trimite ori pe adresa dvs. direct, ori daca nu merge, pe adresa parintelui Talos pe care o cunoastem. Ne va bucura sa citim si urmatoarele numere.
  Va dorim mult succes in viitoarea activitate.

  Stela si Ivan Lungu / ISRAEL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s